Hydroxykyseliny

Hydroxykyseliny jsou kyseliny, které mají ve své molekule obsaženu alespoň jednu hydroxylovou skupinu.

Příprava hydroxykyselin

a – hyxdroxykyseliny se připravují hydrolýzou sodných solí a – halogenkyselin. Tímto způsobem se například vyrábí kyselina hydroxyoctová (glykolová)

Cl – CH2COONa  +  H2O   à    HO – CH2COOH  +  NaCl

  Aromatické hydroxykyseliny se často připravují zahříváním příslušného fenolátu za zvýšeného tlaku s oxidem uhličitým. Tímto způsobem se získává nejvýznamnější aromatická hydroxykyselina a to kyselina salicylová. Produktem reakce je její sodná sůl (salicylan sodný).

Vlastnosti hydroxykyselin

Hydroxylové kyseliny jsou krystalické látky, většinou dobře rozpustné ve vodě.

 

vzorec Název kyseliny
systematický trivialní
hydroxyethanová glykolová
2 – hydroxypropanová mléčná
2,3 – dihydroxypropanová glycerová
2 – hydroxybutandiová jablečná
2,3 – dihydroxybutandiová vinná
2 – hydroxy – 1,2,3 – tripropankarboxylovákyselina citronová
2 – hadroxybenzoová salicylová
3,4,5 – trihydroxybenzeoová gallová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *