Aminokyseliny

Aminokyseliny obsahují ve svém řetězci amino (NH2-) skupinu. Nejdůležitější jsou a – aminokyseliny, které jsou součástí bílkovin. Aminokyseliny se připravují podobným způsobem jako hydroxykyseliny.

Příprava aminokyselin

a – aminokyseliny se připravují reakcí a – halogenkyselin s vodným roztokem amoniaku.

b – aminokyseliny se připravují adicí amoniaku na a,b – nenasycené kyseliny. Z výchozích látek vznikne nejprve amonná sůl, z které se aminokyselina musí uvolnit.

Aromatické aminokyseliny se připravují redukcí nitrosloučenin v kyselém prostředí (viz. následující reakce)

Vlastnosti a význam aminokyselin

Aminokyseliny jsou krystalické látky rozpustné pouze ve vodě mají poměrně vysoké body tání. Podle obsahu karboxylových a amino skupin reagují aminokyseliny kysele nebo zásaditě. pokud je více aminoskupin reakce je zásaditá, pokud souhlasí počet amino i karboxylových skupin reakce je neutrální a pokud převažuje počet karboxylových skupin je reakce kyselá. Díky tomu, že amino kyseliny obsahují bazickou  (-NH2) i kyselou skupinu (-COOH) reagují s kyselinami i se zásadami

Při zahřívání se aminokyseliny chovají podobně jako hydroxykyseliny s – OH skupinou ve stejné poloze. Aminokyseliny, které mají aminokyselinu ve větší vzdálenost od karboxylové skupiny poskytují při zahřívání lineární polyamidy. K polymernímu produktu lze dospět i zahříváním kaprolaktamu. Například z e – kaprolaktamu se tímto způsobem získává polyamid, který je znám pod obchodním názvem Silon.

H2N[(CH2)5CONH]n(CH2)5COOH      silon

  Aminokyseliny jsou díky svému amformnímu charakteru schopné reakcí mezi sebou. Při těchto reakcích dochází k odštěpení vody a vzniku tzv. peptidické vazby. tato reakce se nazývá kondenzace.

  

Jako příklad uvádím reakci dvou molekul gylicinu neboli kyseliny aminooctové.

Sloučeniny které vzniknou kondenzací dvou molekul aminokyselin nazýváme dipeptidy, ze tří molekul vznikají tripeptidy atd.

20 základních aminokyselin naleznete v tabulkách 2, z těchto aminokyselin jsou složeny veškeré bílkoviny na zemském povrchu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *