Vitamín B5

Vitamín B5 [kyselina pantotenová] (autor: Pavla Růžková)

Patři do komplexu vitaminů B.Je to amid tvořený kyselinou pantotevou připojenou k beta ­  alanínu. Kyselina pantotenová je funkční skupinou koenzymu A (CoA),který plni dü1ežitou funkci acyltransferázového kofaktoru pro mnoho enzymových reakci (přenáši skupiny karbonových kyselin).CoA se podílí na acetylaci aminů (včetně cholinu),oxidaci pyruvátu a ketoglutarátu, na beta – oxidaci mastných kyselin,syntéze mastných kyselin, cholesterolu, sfingosínu, citrátu, cholínu a acetylcholínu, acetacetátu a porfyritů.Podílí se také na aktivitě sedmi mitochondriálních enzymů. Kyselina pantotenová je hojně obsažena v rost1inných i živočišných potravinách. Ve tkáních je vázána na CoA, v séru volná.

 

 Deficit

Deficit se vyskytuje vzácně.Vyvine se po 5 týdnech zastaveni přijmu kyseliny pantotenové potravou.Při deficitu je omezená schopnost redukovat p-aminobenzoovou kyselinu.Deficit kyseliny pantotenové působí únavu, malátnost, poruchy trávení, nevolnost, porucha růstu, zápaly kůže (dermatitis),ztrátu v1asů a pigmentu kůže a nekrózv a hemoragie nadledvin, anémii a pokles počtu leukocytů (leukopenii). Poruchy tvorby protilátek, neplodnost, dvanáctníkové vředy, neuritidy a psychózy, páleni chodidel, bolestivé křeče až obrnu končetin.

 

Potřeba

Za dostatečné množství pro děti a dospělé je považován příjem 4 – 7 mg na den, pro těhotné a kojící ženy o 30% více. Potřebu zvyšuje růst,horké prostředí a jiné stresy. Šetřící vliv má dostatečný příjem bí1kovin.Doporučená denní dávka u nás: dospěli 6 – 8 mg, Těhotné a kojící ženy 10 mg, kojenci 2 mg a děti 3,5 – 6 mg.

 

Příjem

Příjem ve směsné stravě 7-20mg/den. Část kyseliny pantotenové je syntetizován i střevní mikroflórou.Vylučování močí pod 1 mg ukazuje na denní příjem menší než 4 mg.V celé krvi je hladina 100 – 180 mg · 100 ml-1. Hodnoty hladiny v krvi nižší než 80 mg · 100 ml-1 indikuji deficit. Dobrým zdrojem kyseliny pantotenové jsou játra , maso, obiloviny, mléko, vejce a některá zelenina.Obsah v některých potravinách v mg · 100 ml-1: chléb 5  – 4, maso hovězí 5 ,vepřové 4-13, játra hovězí 76, játra vepřová 16 — 49, mléko 3 — 4, vejce 55, zelenina většinou 2 – 6. V rost1inných potravinách e obsažena většinou v malém množství,s výjimkou sóji a obilovin. Z1epšují však její syntézu střevní mikroflórou.

 

Závěr

Kyselina pantotenová je s1ožkou metabolicky významné látky CoA (koenzym A). Podílí se na metabolizmu tuků cholesterolu, membránových fosfolipidů, acetylcholinu a několika dalších látek.Deficit poškozuje zejména nervový systém, kůži, tvorbu leukocytů, játra a nadledviny.Je hojně obsažena v rost1inných i živočišných potravinách.Příjem o něco převyšuje jeho potřebu.Zvýšení přijmu omezením konzumace rafinovaných potravin může být pro zdraví příznivé.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *