Steroidní hormony

Kortikoidy

jsou produkované kůrou nadledvinek po stimulaci ACTH (adrenokortikotropní hormon – hormon produkovaný přední částí hypofýzy). Je známo asi 40 druhů. Z tohoto množství jsou to meziprodukty syntézy kortisolu, kortikosteronu, aldosteroinu a nemají vlastní význam. Produkce těchto hormonů stoupá při duševním a fyzickém stresu. Tyto hormony rozdělujeme na:

  • Glukokortikoidy (kortisol, kortikostzeron) – regulují metabolizmus sacharidů. Umožňují adaptaci organizmu na těžké stresové situace.
  • Mineralokortikoidy (aldosteron) – kontrolují metabolizmus minerálních látek (Na+, K+, Cl, HCO3). Tímto ovlivňují elektrolytickou rovnováhu a transport iontů v organizmu.

Pohlavní hormony

Androgeny – jsou produkované mužskými pohlavními žlázami. Výchozí látkou pro jejich syntézu je endogenně syntetizovaný cholesterol, jeho tvorba je řízena hypofýzou.

  • Testosteron (testes = varlata) ovlivňuje vývoj a funkci pohlavních orgánů a vytvářeních sekundárních pohlavních znaků, dále se podílí na zrání spermatu a na stimulaci anabolických procesů (tvorba bílkovin). Jeho produkce je stimulována LH (luteinizační hormon – hormon předního laloku hypofýzy). V citlivých tkáních se mění na účinnější dihydrotestosteron.

Estrogeny a gestageny – jsou ženské pohlavní hormony. Jejich produkci stimulují FSH (folitropin) a LH (lutropin).

  •  Estrogeny (estron, estradiol, estriol) – jsou ženské pohlaví hormony jsou tvořené především ve vaječnících (rovněž jsou tvořeny  v kůře nadledvin a tukové tkáni). Ovlivňují vývoj a funkci pohlavních orgánů a  vytváření sekundárních pohlavních znaků. Dále řídí průběh vývoje vajíčka a menstruačního cyklu. V jeho průběhu také kolísá jejich hladina v krvi. estrogeny také způsobují charakteristické uložení tukové tkáně.

  • Gestageny (progesteron) – jsou skupina ženských pohlavních hormonů. Vznikají ve větším množství ve vaječnících ve žlutém, tělísku (corpus luteum) ve druhé polovině menstruačního cyklu a po oplodnění i v placentě. Jejich funkcí je zejména příprava pohlavních orgánů na těhotenství.

Estrogeny se spolu s gestageny používají k léčbě menstruačních potíží a spolu působí jako inhibitory ovulace. Gestageny se uplatňují při korigování menstruačního cyklu.

Hormonální antikoncepce

Jde o perorálně (podávaný ústně) podávaný gestagen s malým množstvím estrogenu, který mechanizmem zpětné vazby potlačuje vylučování tropního peptidového hormonu stimulujícího tvorbu pohlavních hormonů a tím nemůže dojít k ovulaci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *