Anaerobní glykolýza

představuje hlavní metabolickou dráhu pro metabolizmus fruktosy a glukosy z potravy. klíčový význam spočívá v tom, že poskytuje 2 moly ATP a to i v nepřítomnosti kyslíku. jako vedlejší produkty jsou zde získávány látky důležité pro jiné funkce e organizmu Celková energie při přeměně jdnoho molu glukosy na dva moly kyseliony mláčné je 197 kJ. 2 moly ATP dopovídají 67 – 84 kJ což je biologicky využitelná energie. Rozdíl 126 kJ se uvolní jako teplo z toho vychází že čistý energetický zisk je 35 – 40%.

 

Významné látky v anaerobní glykolýze

2,3 – difosfoglycerová kyselina

tato látka usnadňuje uvolňování kyslíku z vazby na oxihemoglobin. Její hladina vzrůstá při velké námaze.

 

Anaerobní glykolýza

Enzymy:

  1. Hexokinasa (EC 2.7.1.1)
  2. glukosofosfátizomerasa (EC 5.3.1.9)
  3. 6 – fosfofruktokinasa (EC 2.7.1.11)
  4. aldolasa (EC 4.1.3.13)
  5. triosofosfátisomerasa (EC 5.3.1.1)
  6. glyceraldehydfosfátdehydrogenasa (EC 1.2.1.12)
  7. fosfoglycerkinasa (EC 2.7.2.3)
  8. fosfoglycermutasa (EC 2.7.5.3)
  9. enolasa (EC 4.2.1.11)
  10. laktátdehydrogenasa (EC 2.7.1.40)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *