Hormony adenohypofýzy

Chemicky se jedná o látky bílkovinné povahy, které jsou glandotropní. To znamená, že řídí činnost jiných žláz.

Adenokortikotropní hormon ACTH

– je složený z 39 aminokyselin. Podporuje kůru nadledvin a růst. Při léčbě se používají syntetické preparáty, které mají řetězec složení z 20 aminokyselin, ale jsou účinnější než samotný ACTH

Thyreotropní hormon TSH (růstový hormon)

– jedná se o glykoprotein složený ze dvou jednotek α a β Jednotka &alfa; je chemicky shodná s jednotkou α u gonadotropínu. Tento hormon jak už jeho název napovídá bude ovlivňovat činnost štítné žlázy a to tak že zvyšuje její prokrvení a syntézu hormonů produkovaných štítnou žlázou.

Folikulostimulační hormon FSH

– jedná se opět o glykoprotein, který řídí činnost vaječníků a varlat. Stimuluje růst folikulů, řídí děje ve výstelce semenotvorných váčků.

Luteinizační hormon

– řídí tvorbu testosteronu ve varleti a progesteronu ve žlutém tělísku.

Somatotropín STH

– jedná se o polypeptid, který podporuje růst. Při jeho nedostatku vzniká nanizmus. Při nadbytky v bodě otevřených růstových chrupavek vzniká gigantizmus a po uzavření růstových chrupavek akromegalie. Tento hormon má anabolický účinek to znamená, že podporuje tvorbu bílkovin uvolňuje vyšší mastné kyseliny, působí proti inzulínu a snižuje glykolýzu. jeho produkce je ovlivňována somatostatinem a somatoliberínem.

Prolaktin

– strukturně je podobný růstovému hormonu. Obecně má metabolické účinky na tuky, ale působí i na gonády, žluté tělisko. Dále má vliv na udržení těhotenství a vývoj mléčné žlázy v období laktace. Jeho tvorba je řízena prolaktostatýmem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *